5-minuten Nederlands

99 - Komkommertijd

August 03, 2022 vijfminutennederlands Episode 99
5-minuten Nederlands
99 - Komkommertijd
Show Notes

Het is komkommertijd. Dit woord wordt gebruikt om een rustige zomerperiode aan te duiden, waarin er weinig nieuws en weinig te doen is. Het wordt vooral gebruikt als er weinig handel is. Het is niet helemaal duidelijk waar het woord precies vandaan komt. Een verklaring is dat het seizoen om komkommers te oogsten, vroeger altijd in de zomer was. Voor de komkommerkwekers was dit dus een drukke tijd, maar in veel andere beroepen was er dan juist niets te doen. Tegenwoordig groeien komkommers in de kas en worden ze het hele jaar door geoogst. Hoe dan ook, in veel talen bestaat er wel een soortgelijk woord voor de wat rustige periode in de zomer...

Welkom  bij de podcast 5-minuten Nederlands, aflevering 99.  Als je de tekst van de podcast wilt lezen, kijk dan op de website https://petje.af/5-minutennederlands. Als je de teksten van eerdere podcasts wilt ontvangen of vragen hebt, stuur dan een email naar 5minutennl@gmail.com.

Mijn naam is Caroline, ik ben taaldocent op de universiteit en woon in Leiden. In deze podcasts vertel ik iets over mijn leven, over wat ik de afgelopen dagen heb beleefd of iets over de Nederlandse taal en cultuur. 

Support the show