5-minuten Nederlands

48 - Naar het Van Gogh Museum

July 28, 2021 vijfminutennederlands Episode 48
5-minuten Nederlands
48 - Naar het Van Gogh Museum
Show Notes

Van Gogh is een heel beroemde schilder. Hij leefde van 1853 tot 1890. Hij heeft een bijzonder leven gehad. Na talloze baantjes kiest hij voor een bestaan als kunstenaar. Hij tekent veel en in zijn eerste schilderijen richt hij zich op het boerenleven. De schilderijen zijn donker en somber. De Aardappeleters is een heel bekend schilderij uit deze periode. Via zijn broer Theo, die in Parijs woont, komt hij in aanraking met de Franse impressionisten. Vincent wordt hierdoor geïnspireerd en gaat experimenteren met kleuren. Hij verhuist naar Arles in het zuiden van Frankrijk. Hij schildert hier veel landschappen in felle kleuren: hemelsblauw en goudgeel kenmerken zijn schilderijen. Hij gebruikte restjes wol in verschillende kleuren om te kijken wat goed bij elkaar paste. In het museum staat nog de doos met die kluwentjes wol. Ook maakt hij in die tijd veel zelfportretten, omdat hij geen geld heeft voor een model.

 Welkom  bij de podcast 5-minuten Nederlands, aflevering 48.  Als je de tekst wilt ontvangen van deze podcast, stuur dan een email naar [email protected] of kijk op https://petje.af/5-minutennederlands.

Mijn naam is Caroline, ik ben taaldocent op de universiteit en woon in Leiden. In deze podcasts vertel ik iets over mijn leven, over wat ik de afgelopen dagen heb beleefd of iets over de Nederlandse taal en cultuur.

Support the show (https://petje.af/5-minutennederlands)