5-minuten Nederlands

52 - Een fooi geven

August 25, 2021 vijfminutennederlands Episode 52
5-minuten Nederlands
52 - Een fooi geven
Show Notes

... Allereerst even dit: in vergelijk met veel andere landen, wordt in Nederland niet vaak een fooi gegeven. We zijn toch een beetje zuinig en kennen geen echte regels voor het geven van een fooi, althans niet zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, waar personeel voor hun loon vaak afhankelijk is van de fooi. Een fooi geven is hier dan ook nooit verplicht. Als je tevreden bent over de service, geef je een fooi, en anders niet. Een fooi wordt eigenlijk alleen gegeven in de horeca, of in een taxi. Als een taxichauffeur je bijvoorbeeld helpt met de koffers, kun je hem wat extra’s geven. En als je goed geholpen wordt in een restaurant, geef je ook een fooi. Er is geen vast percentage; meestal rond je het bedrag af naar boven.

Welkom  bij de podcast 5-minuten Nederlands, aflevering 52. 

De tekst van deze podcast kun je vinden op https://petje.af/5-minutennederlands. Als je de teksten van eerdere podcasts wilt ontvangen of vragen hebt, stuur dan een email naar [email protected].

Als je naar deze podcast luistert op Podbean, kun je beter overschakelen op Buzzsprout. Podbean wordt namelijk binnenkort afgesloten. Op Buzzsprout zijn alle afleveringen van 5-minuten Nederlands te beluisteren. 

Mijn naam is Caroline, ik ben taaldocent op de universiteit en woon in Leiden. In deze podcasts vertel ik iets over mijn leven, over wat ik de afgelopen dagen heb beleefd of iets over de Nederlandse taal en cultuur.

Support the show (https://petje.af/5-minutennederlands)